Vážení rodiče,
počínaje 13. prosincem 2014 nám vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Tato informace má pouze informační funkci pro strávníky trpící případnou alergií.
Není možné se při výrobě tak velkého počtu pokrmů věnovat každému jednotlivému strávníkovi s potravinovou alergií individuálně.
Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám, proto školní jídelna uveřejňuje na web stránkách jídelníček v dostatečném předstihu.
Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 základních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další alergeny lze považovat též hrušky, jablka, meruňky, broskve, jahody, špenát, bylinky, rajčata. Tyto však neznačíme.
Zde je seznam základních 14 potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavce 10.
A 1-Obiloviny obsahující lepek (1/1 pšenice, ½ žito, 1/3 ječmen, ¼ oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut)
A 2-Korýši a výrobky z nich
A 3-Vejce a výrobky z nich
A 4-Ryby a výrobky z nich
A 5-Arašídy ( podzemnice olejná) a výrobky z nich
A 6-Sója (sójové boby) a výrobky z nich
A 7-Mléko a výrobky z něj
A 8-Všechny druhy ořechů a výrobky z nich (8/1 mandle, 8/2 lískové ořechy, 8/3 vlašské ořechy, 8/4 kešu ořechy, 8/5 pekanové ořechy, 8/6 para ořechy, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie)
A 9-Celer a výrobky z něj
A 10-Sezamová semena a výrobky z nich
A 11-Hořčice a výrobky z ní
A 12-Oxid siřičitý a siřičitany (př. sušené meruňky)
A 13-Lupina (vlčí bob) a výrobky z ní
A 14-Měkkýši a výrobky z nich
Renáta Bílková, vedoucí ŠJ při ZŠ Litvínovská 600
Polévka vývar se sýrovým svítkem, Athénská jehla z vepřových panenek, americké brambory, salát Coleslaw, Kiwi, Džus
Přepis hodnocení:
Dne 7.5.2015 jsem navštívila školní jídelnu za účelem ochutnávky jídla.
Byla jsem mile překvapena, jídlo bylo velmi chutné, porce dostačující.
Jurečková
Podle vyhlášky 107/2005 musí každá školní jídelna dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše.
Je to porovnání doporučených dávek vybranýcvh skupin potravin, které jsou dané vyhláškou, oproti skutečné spotřebě potravin na jídelně. Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravnou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá. Druhy potravin, které jsou dány vyhláškou:
Druh potravin | Tolerance dle vyhlášky |
Maso | 75% - 125% |
Ryby | 75% - 125% |
Mléko | 75% - 125% |
Ml. výrobky | 75% - 125% |
Tuky volné | max 100% |
Cukr volný | max 100% |
Zelenina | více než 100% |
Ovoce | více než 100% |
Brambory | 75% - 125% |
Luštěniny | více než 100% |
Ve sloupci "Tolerance dle vyhlášky" je povolená procentuelní odchylka spotřeby potravin od doporučených dávek.
V současnosti jsem zřídili pro strávníky možnost objednávat stravu prostřednictvím internetu. Pro registraci strávníků a pro objednávání stravy na internetu postupujte podle následujících pokynů:
Podrobnosti a návody naleznete na www.strava.cz.
Vedoucí jídelny: | Renáta Bílková |
Telefon: | 286884227 - záznamník ŠJ |
E-mail: | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. |
Úřední hodiny: | po-pá 7.30-9.00, 11.45-14.00 |
Odhlašování obědů: | do 7:00 hod. odhlašovaného dne |
Výdej obědů: | 11:40 - 14:00 |
Platby obědů: | poslední týden v měsíci na měsíc následující |
Cena oběda od 1.9.2024: |
1. kat. žáci ve věku 7- 10 let - 37,00 Kč |
Způsob placení: | Hotově v kanceláři ŠJ Sporožirovým účtem - pokyny obdržíte u vedoucí ŠJ Bankovním převodem - pokyny obdržíte u vedoucí ŠJ |
Poznámky: | denně nabídka výběru ze dvou jídel výdej obědů na základě čipové karty |